Sixth Sense dan Changeling

hai cik yaya cayang...
i baru lepas tengok 2 movies...

[The_sixth_sense_1.jpg]

sebenarnya i dah dahagakan movie2 yang berat yang kurang sex scenes,yang kurang bunyi gitar dan dram (american pie dan sebaris dengannya...)...dan yang banyak bunyi piano & violin sepanjang cerita dia....dan malam ni aku pilih untuk tengok Sixth Sense (1999) yang dibintangi Bruce Wills...wpun cerita ni cuba mengambil tema hantu....tapi main story dia sebenarnya pasal sorang doktor psikologi yang berjaya tetapi dalam masa yang sama gagal merawat seorang pesakitnya yang menyebabkan kematian doktor tersebut lepas dia kena tembak...dan tanpa doktor tu sedar dia sebenarnya dah mati...tapi roh dia merayau2 kat dunia sebab dia x sedar dia dah mati....Dr ni plak ada sorg pesakit yang masalah dia boleh nampak orang mati...tapi apa yang sweet dalam cerita ni bagaimana doktor ni sedar komitmen pada pesakit dah lebih dari bini sendiri....kalau nak tau jalan cerita dia tengok laa sendiri naa cik yaya....Roh dr ni jaa yang x buatkan budak tu takut sebab roh lain berdarah di bahagian depan tapi doktor ni berdarah belakang baju....filem ni femes sebab tagline dia "I see dead people"....

Changeling Photo
Scene masa dia tengok budak hat polis jumpa tu dah bersunat padahai anak dia mana sunat lagi...

filem kedua lak Changeling lakonan angelina Jolie...based on true story....haa...ni laa aku suka sgt...pasal lepas tengok pasti aku nk buat research pasal cerita dia....nak pulak zaman2 deperession di Amerika..ok movie ni pasal sorg pompuan yang hilang anak laki dia....lepas dia buat repot polis claim kata jumpa anak dia padahal tu bukan anak dia...bila dia x mau terima polis cop dia gila..sumbat dalam hospital bahagia california...dok tak dok ada kes bunuh budak2 dan anak dia disyaki menjadi mangsa..baru laa kantoi sikap polis yang buat reja lepas tangan......dengan bantuan sorang reveren...pompuan ni publishkan benda ni sampai LAPD kena rombak dan melaon2 yang x buar reja dalam tu kena buang....

nak tau lebih lanjut kisah Christine Collins boleh pi sini...

antara filem2 sederhana berat yang aku cadangkan untuk tontonan hampa :

1.The Notebook
2.My Sister Keeper
3.Forest Gump
4.The Green Mile
5.500 Days of Summer
6. Seven Pound
7.The Persuit of Happiness
8.Traitor
9.Cinderella Man
10.In The Name of the Father

Kisah2 di atas ada yang fiksyen dan ada yang based on true story....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Sixth Sense dan Changeling"

Related Posts with Thumbnails