Dear Ima.. Congrates.. I lap u laaah! tersempurna impianku...

 
hahaaaaaa...gambar ini adalah tipoOo sahaja... gades ini sudah pOn melepasi usia untuk mengambil PMR..

 Pagi semalam dah kuar result PMR.. giler berdebar..
dub dap dub dap...
walaopun adik yang amek result..tp kakak nye lak yang lebih2...

rase mcm perasaan gementar mcm nak naek stage..

Adikku sayang...
Raja Naima Bt Raja Ismail...
Tahniah syg...
adik perempuan permata hatiku sorang ni...
alhamdulillah dapat straight A dalam PMR baru2 ni...

nak bg ape ek.. taun depan kakya bg.. :P
ima sgt memahami kakya..
the one who know me everything...
kakya syg awk..

hidup kakya mst sunyi kalo ima takde..
terima kaseh banyak tolong kakya..

kdg2 tak sangka ima dapat jugak..
dulu ima dpt 5A pun,
tak segembira smlm...
semoga ima terus sukses.

setiap mlm mama kite tak sihat ima jaga..
dah la kuat tgk TV..
awk mmg ROCK la ima..

terima kaseh slalu dengar mslh kakya..
terima kaseh slalu share everything ngn kakya..

ni saat dan ketika semasa ambil result smlm...
  
haha..debaran maken terasa...

  
4 sekawan.. kawan baek ima..
gambar di atas : ima, na azmi, salwa, na sulong 

  
pengharum nama sekolah..
kwn baik yang sume dpt straight A.. alhamdulillah..

  
Last but not least...
my Sweeet ima..holding her result...

May God bless u alwaiz!  laaaap u..

Cik Nad : syg, ima said, no present, no brader in law.. :P 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Haha.. tukar backgrund lagi..

Hi.. welkam2.. comey gak kan gambar kat blog ni.. terjumpe.. n terbekenan.. sorry encik teddy.. bia I jd the ladyBoss.. haha..


By the way.. nad dah jumpe anklet yang hilang tu.. n dah ceritakan ttg kehilangan anklet tu kat mama..


mama pulak sekarang, ade simpton2 penyakit SLE. nnt nad gtaw info ttg penyakit ni.. sgt menakotkan..


si puteh? si puteh yang manje tu skang maseh lg saket.. tp dah maken elok kot.. aitu tak jd bawak g klinik..


pasal media player tu tak tulis agi review... nak g masak lak.. lenkali nad update lg.. btw..


 en teddy dear.. sgt syg awk.. ya tunggu abg.. abg tunggu ya...

Cik Nad : Kite tak pernah curang pade hati kite. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

HD Media player? Tanx a lot..

Alhamdulillah... arini sampai da HD media player..
sky net anta td.. best2.. tp tak try betul2 lagi.. so esk petang baru i akan buat review...
tanx en teddy.. tolong order kan.. yep..aku maken bergantung padanya..
maken memerlukannya pada setiap ketika hidupku..

media player tu ku tgk dalam lelong..
harga RM200 je.. esk i reviewed k..
:) lap u!

Ati sgt susah hati..
adekah orang ketawakan aku if i said..
my kambing mcm terkena barah payudara?
betul... sgt sedeyh...
dia nampak sgt saket..
Oh God.. ku tak sanggup melihatnya..
sgt sygkannya...
si comey puteh kambing boer ku..

nite u ol..
nite bi...
nite puteh kesygn...
sihatlah kaw...
sembuhla dikau....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

aku maken berubah?

erm.. semakin hari.. semakin banyak yang aku pelajari..
sesuatu yang aku lalui sendiri.. mencari pengalaman dan belajar menjadi seorang yang lebih baek..
maken belajar menjadi seorang wanita...

kadang2 kehidupan wanita ni amat membosankan..
tp ibu2 tak pernah bersungut..
sekarang waktu peralihan daripada seorang remaja menjadi belia..
belia menjadi wanita..
erm.. sgt boring...but i enjoy it..

belajar erti tanggungjawab lagi..
suatu benda yang menjadi asas dalam kehidupan manusia..
kepada bakal suami..bakal isteri..
tanpa tanggungjawab...tiada makna perkahwinan..
tiada makna keluarga..

aku wanita.. gadis..anak kecil..
yang berasal dari kampung dan maseh lagi dengan kekampungannya..
aku tak pernah lupe asal ku..
berharap agar aku tidak akan lupe diri dalam kehidupan ini..

aku gembira. aku duka.
bersatu di dalam storyboard bernama kehidupan..
aku berubah.. dan terus berubah..
semoga kepada yang lebih baek..
dan terbaek...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Kena kapak dengan Gani di Padang Kota

senyum sumbing setelah kena kapak dengan Gani......kah kAH

Orang kata kalau ada duit tu ada jaa benda hat nak buat kita belanja duit tu even kalau kita niat nak simpan duit tuh...

baru je aku dapat balik duit ihsan org hutang...dah kena beli RMVB player untuk budak kecik tuh...

wah wah wah....budak kecik dah pandai bernafsu gajet di lelong nampak...tapi x reti nk order...

takpelaa...anything for budak kecik...aku belikan dia RMVB ni supaya dia ngan adik2 dia dapat tengok movie kat TV...harap2 esok sampai laa....

hari2 secara x sengaja aku dah terlajak ke penang....detailnya ke batu feringgi...ni bagi memenuhi permintaan member aku sorang ni shapit...kunun2 nak rasa desiran ayaq laut...bukan x leh pi pantai murni kat yan tu...bukan jauh mana pun dengan gurun...tapi dah dia nak gak...so aku pun follow laa depa...dengan guna garmin xt sampai gak kami kat situ..kami mmg x plan pun nak mandi....dah aku ngan shapit geram sangat nk terjun laut kami pun pi cari baju mandi kat pekan dia...aku beli tight short jaa...malas nk beli banyak benda....shapit beli tola,sluaq pendek ngan tshirt....last2 kami sampai gak kat pantai atas sikit area teluk bahang...


ni sekitar kul 5.30 petang....ada laa 2 3 famili dok mandi manda...

aku ngan shapit jaa terjun laut tadi...shamil takmau...dia malas salin baju kot...tatau laa..tapi yang penting tadi banyak gak benda yang aku ngan shapit dok bergossip masa kat gigi ayaq...paling panas kes ....cukup laa aku namakan laki ni MC .... MC sorang cikgu pencen di sebuah sekolah Y.... MC ni jadi isu hangat setelah dia telah cuba FUCK sorg budak sekolah ting. 4 di sekolah Y tu..Hal ini telah diketahui umum apabila ia menjadi kes polis..dan perkara ini amat menggemparkan bekas2 pelajar sekolah Y..sebelum ni mmg MC telah disyaki menjalankan hubungan sulit dengan budak2 pompuan sekolah Y...nak dijadikan cerita cubaanya nak FUCK budak Ting.4 ni telah dikantoikan oleh budak2 laki yang selalu dIcari pasal olehnya..MC yang tanpa pakaian dan budak sekolah ting.4 yang tidak berseluar mahupun berkain telah dikepung..akhirnya dia ditangkap dan dibawa ke balai...antara kejahilan budak Ting.4 ini ialah janji manis MC yang menjanjikan FUCK tanpa beranak...apa yang menjadi persoalan ialah kemampuan MC mengorat budak2 sekolah...huhuhuhu....tua2 kerepot laku macam pisang goreng....dengan alasan nk train budak2 MC berjaya menjadi pagar makan padi...

Nak dijadikan cerita MC memang sudah dikaitkan dengan beberapa kes busuk yang berlaku di sekolah Y...dan berita ini sampai ke telinga bininya....dan ditakdirkan mereka berdua telah selamat pergi dan pulang dari umrah dengan doa seorang bini yang meminta Allah buktikan kecurangan dan kejongosan si suami yang dipercayainya selama ini...akhirnya MC telah dikantoikan ALLAH....selama ni MC memang suka berlagak bagus...sekarang nah ambik hang!!!

aku teringin sangat nak tau apa dah jadi ngan MC sekarang...dengar2 lepas kes tu bini MC minta ditukar ke Sarawak...aku masih igt arahan bodoh MC yang mempertikaikan pemakaian jubah dan kain pelekat semasa solat jumaat...sebenarnya MC tak pernah pun pakai kain pelekat..mungkin beliau takut adiknya cepat menguek....ni aku ghasa bukan doa bini dia sama...tapi doa kami hat meluat ngan dia sejak dulu2 lagi...

habis mandi dalam kui 645...kami teruih salin baju and nk tolak pi makan kat padang kota...sampai sana shapit dok cari org juai pasemboq...cari punya cari jumpa laa Ghani Famous Pasemboq....aku ngan shapit amik laa udang,ketam,ubi segala sampai kami ghasa boleh habeh makan....aku bajet habeh mahai pun mau 20 30 hengget jaa...tengok2 dia habaq kata 43 hengget...gila habaq hampa...shapit pun terkebil2...haa laa pasai dia yg nk sangat makan pasemboq padang kota...

aku dah warn shapit tapi dia kata mahai sebab banyak..haa la ni hang tau laa apa tu maksud baloi apa tu hat org kata tak baloi....orang dok penang lama dah orang tau laa...haha

kah kah kah...aku pun huluq 20 ja pasai banyak tu jaa aku ada....lepas2 tu b4 order kami tanya dulu berapa harga...shamil order koetiow x sedap pun sampai 8 hengget sepinggan....memang kapak gila dekat padang kota...aku nasihat hampa kalau nak makan kat situ pi makan kat tempat yang dekat dengan tempat parking reta...toksah laa dok pi makan tang tepi2 laut tu...

p/s:saya tidak curang,dia tidak pernah curang,

ghani.....lepaih ni aku takmau dah makan pasemboq hampa...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Sixth Sense dan Changeling

hai cik yaya cayang...
i baru lepas tengok 2 movies...

[The_sixth_sense_1.jpg]

sebenarnya i dah dahagakan movie2 yang berat yang kurang sex scenes,yang kurang bunyi gitar dan dram (american pie dan sebaris dengannya...)...dan yang banyak bunyi piano & violin sepanjang cerita dia....dan malam ni aku pilih untuk tengok Sixth Sense (1999) yang dibintangi Bruce Wills...wpun cerita ni cuba mengambil tema hantu....tapi main story dia sebenarnya pasal sorang doktor psikologi yang berjaya tetapi dalam masa yang sama gagal merawat seorang pesakitnya yang menyebabkan kematian doktor tersebut lepas dia kena tembak...dan tanpa doktor tu sedar dia sebenarnya dah mati...tapi roh dia merayau2 kat dunia sebab dia x sedar dia dah mati....Dr ni plak ada sorg pesakit yang masalah dia boleh nampak orang mati...tapi apa yang sweet dalam cerita ni bagaimana doktor ni sedar komitmen pada pesakit dah lebih dari bini sendiri....kalau nak tau jalan cerita dia tengok laa sendiri naa cik yaya....Roh dr ni jaa yang x buatkan budak tu takut sebab roh lain berdarah di bahagian depan tapi doktor ni berdarah belakang baju....filem ni femes sebab tagline dia "I see dead people"....

Changeling Photo
Scene masa dia tengok budak hat polis jumpa tu dah bersunat padahai anak dia mana sunat lagi...

filem kedua lak Changeling lakonan angelina Jolie...based on true story....haa...ni laa aku suka sgt...pasal lepas tengok pasti aku nk buat research pasal cerita dia....nak pulak zaman2 deperession di Amerika..ok movie ni pasal sorg pompuan yang hilang anak laki dia....lepas dia buat repot polis claim kata jumpa anak dia padahal tu bukan anak dia...bila dia x mau terima polis cop dia gila..sumbat dalam hospital bahagia california...dok tak dok ada kes bunuh budak2 dan anak dia disyaki menjadi mangsa..baru laa kantoi sikap polis yang buat reja lepas tangan......dengan bantuan sorang reveren...pompuan ni publishkan benda ni sampai LAPD kena rombak dan melaon2 yang x buar reja dalam tu kena buang....

nak tau lebih lanjut kisah Christine Collins boleh pi sini...

antara filem2 sederhana berat yang aku cadangkan untuk tontonan hampa :

1.The Notebook
2.My Sister Keeper
3.Forest Gump
4.The Green Mile
5.500 Days of Summer
6. Seven Pound
7.The Persuit of Happiness
8.Traitor
9.Cinderella Man
10.In The Name of the Father

Kisah2 di atas ada yang fiksyen dan ada yang based on true story....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

bingkisan kaseh buat tersayang..

erm..maafkan diri ini sbb takde mase sgt dgn si muchuk teddy boiku..
everyday. my life dgn femeli amatlah terlalu rapat..
mama alwaiz memanggil.. yela anaknye yang jarang berada di rumah..
slalu jauh nun di lipis sane...
mase cuti sahaja lah dapat bersama keluarga tercinta..
hanya kau memahami aku syg..

bukan ku tak cintakan mu..
huhu.. kaw maseh setia di hati..
teringat beberapa tahun dahulu..
saat kite mula berkenalan..

syg..
did u remember?
what day is tomorrow?
hurm..
saat cinta diterima..
aku maseh lagi menafikannye..
erm..smpai kite takde tarikh sebenar sbb percintaan kite takde tarikh mula atau luput juga..

maseh aku menanti saat kite akan bersua lagi..
maseh menanti kaw dan aku menjadi satu..
dalam ikatan iradatNya..
yang maseh lagi kite sama2 menanti..
saat dan ketika yang sesuai nanti..

erm..
ari ini..
kakak sahabatku mahirah basirah menikah..
jutaan tahniah buat beliau..
semoga abadi sgala kaseh sygmu pada suamimu..
berpanjangan hingga ke akhir hayat..

jap agi nak bersiap..
nak g majlis kenduri..

syg my teddy..
nanti ade mase,
kite berborak lagi..
btw.. penatla nak cari hardisk media player..
nak tgk citer.. huhu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

benci. geram.menyesal.kecewa.

skali lg.. menulis malam ni...
tak larat dah nak cari..
da banyak berusaha tuk cari..
penaat...

ptg smlm terlalu kecewa dgn sikap abg..
terlalu penat untuk orang laen..
takde mase untuk diri sendiri..

mama.. ayah..
maafkan ya..
ya takut nk gtaw mama..
takot ma kecewa...
ya bukan tak jaga leklok..
tapi die hilang jugak...

rase mcm putus cinta..
kecewa melampau..
pada diri sendiri..

plan seterusnye..:
maw cari lagi..
tp penat sgt cari..
nadia si budak kecik..
berlagu dengan tangessan sendiri lagi..
plan kedua..
maw beli baru..
maw kumpulkan sume duet..
maw pikirkan cara baru..
mama dan ayah tak bleyh taw..

cukupla mama dan ayah kecewa ngn abang..
for the others..
myb anklet tu ntah pape je..
tp for me..
tak.. its meaningful..
very meaningful..

i love my things..
but i hate to be left alone..
anklet meninggalkanku..
menci2..

maaf buat semua yang membace..
sume ni skadar maw mengadu shj...
tiada maklumat penting..

crying me tonite..
arap2 mama n ayah tak pasan..

pulangkan...pulanglah..
anklet ku...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

anklet.. nape kaw pergi..

hurm.. ketika entry ni di tulis.. hati sgt2 maw mengadu.. maw nanges.. nape die pergi.. baru je bersama buat beberapa bulan ni.. anklet emas kesayanganku.. hadiah daripada ayah dan mama tahun ni... mama dan ayah maseh tak tahu ttg kehilangan anklet ni.. bukan takut mama dan ayah mara.. tp takut mereka kecewa.. dgn kelalaianku... nad dah cube jaga ngn baek..

tp kenapa maseh hilang... bertahun lamenye memendam rindu pada anklet yang telah di curi oleh mamat mengong yang dtg mencuri kt umah nad.. taun ni bawu dapat balek.. ayah n ma bg lak tuh.. nape cuai...
nadia.. saye benci awk!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

belog.. maafkan aku...

erm.. sgt lame tidak menghapdate blog..  sejak abes exam.. malas nak bukak belog or berintenet.. jadi diri ni tewus menyepi membawa diri dgn2 muvie2 yang diberikan oleh teddy cayang muchuk2 tu. huhu.. sgt banyak nak diceritakan dalam belog ni..

tentang gamelan. si puteh dan arwah2 anak2nye. ttg umah. ttg abg. tentang diri.. hurm.. pada belog ni ku boleh meluah semua.. sbb tu nad akan slalu sayangkan belog ni.. cume tiada mase je..

wahai belogku sayang.. bersabarlah ye.. ku menunggu hari untuk menghiasimu sepenuh hati.. menukar lay out dan background dll...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Teka nama Majalah...

Teka tajuk majalah

Teka nama majalah di atas...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Celcom. I hate u! damn u..

huhu.. sgt tensyen dgn celcom.. menci2.
skang orang len duk study. nad lak duk study ttg plan2 telco kat Malaysia ni..
i nak yang jimat. tp leh wat dua sub line..
satu tuk teddy. satu lagi tuk mama..

everyday nad akan kol; kedua2 orang ni..
tp tu la.. ssh nak buat keputusan..
tambah2 telepon umah tu nad bayar..jd kene pikir dua la.
tp skang, nad sgt suke kalo dapat buat Digi Campus..
tp maktab tak take part...(adakah tidak dioffer???)
tensyennye...

buat org takdek mud nak study..
kepada sesape yang ade maklumat ttg plan Dg, Maxis or others,
please let me noe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Dendam Terlerai

Jauh masih aku di perjalanan
Kasih perasaan merantai diri
Kian menyepi tiada berita
Terasa bagai angin sentuhannya menusuk

Demi cinta yang tak mampu terlupa
Badai percintaan hadir di sini
Pahit derita walaupun berbisa
Ku pasti sambut mesra
Jika engkau jejaki diriku

( korus 1 )
Haruskah aku lalui
Dalam dendam yang menghiris
Adakah bayangnya menggamitku kembali
Haruskah aku tempuhi
Dalam dendam yang menghiris
Adakah bayangnya menggamitku kembali

( korus 2 )
Biar diri menunggu
Mengharung sisa hidupku
Biar diri menunggu
Bersama sisa menanti
Moga kesempatan ini
Menjadi dendam terlerai

Jauh masih aku di perjalanan
Kasih perasaan merantai diri
Kian menyepi tiada berita
Terasa bagai angin sentuhannya menusuk

( ulang korus 1 & 2 )

Demi cinta yang tak mampu terlupa
Badai percintaan hadir di sini
Pahit derita walaupun berbisa
Ku pasti sambut mesra
Jika engkau jejaki diriku


Anessa. ingatkan anis suraya.. ntahla.. nnt cari balek info die..
juz love this song. slalu terngiang2 lagu nih.
gdnite. huuuhh..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Kosong. diri Kosong.

ntahla nape. trase jiwa kosong. 
kdg2 tak paham ape yang di fikir.
erm. banyak persoalan? ku kebingungan.
meniti hari je duk cni..
myb sbb sunyi kot. kalo kat umah, ade adik2..
banyak sgt keje kene buat. dari awal pagi sampai mlm.
tp kat cni..
berehat. tp penat.
tido. tido. fb. fb. blog.
urm.. ntah pape ntah..





smlam sgt terharu dengan mama..
i really confess.. i have the best mother in the world..
skang orang dah stat berkemas.. tp nad?
hilang mud nk berkemas..
tp esk nad cube kumpulkan tenaga tuk mengemas..
26 hb baru sampai umah..
lagi seminggu lebeh..
i like it.. aha aha..
pastu duk umah..
msti ramai org kawen ni..

fikiran slalu melayang...
ntahla nape..
alwais..
terbang dan melayang..
even tgh wat keje..


hurm...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Wahai Tuhan, ku tak layak ke surgaMu
Namun tak pula aku sanggup ke nerakaMu
Ampunkan dosaku, terimalah taubatku
Sesungguhnya Engkaulah pengampun dosa-dosa besar

Ilahi lastu lil firdausi ahlaa
Wa laa aqwa 'alaa naaril jahiimi
Fahabli taubataw waghfir dzunuubi
Fa innaka ghofirudz dzam bil 'adhiimi

Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai
Dengan rahmatMu ampunkan daku oh Tuhanku

Wahai Tuhan selamatkan kami ini
Dari segala kejahatan dan kecelakaan
Kami takut, kami harap kepadaMu
Suburkanlah cinta kami kepadaMu

Kamilah hamba yang mengharap belas dariMu...
 
- adik faiz maw lirik lagu ni tuk persembahan nasyid.. bile tulis lirik ni.. n hayati.. rase nak nanges je... betapa kecilnye kite manusia ni.. betapa hinanye kite ni..
Syurga memang pasti untuk umat nabi Muhammad S.A.W.. tp bukan mudah gak berada dlm neraka... Ya Allah... berilah kami petunjuk... Engkau berikanlah hidayah kepada kami... Ya Allah.. Engkau selamatkanlah insan-insan yang aku sayang...
 
-muhasabah diri seketika.. bertafakur seketika...-
-maw nanges.. touching2..- 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

study di mcd...



Salam.....
huh...lama tul x tulis..
Minggu ni exam...esok paper linguistik.
Patut harini aku ada mtest...
Igt benda pa mtest..
Ghupanya test INSAK yg kami dah amik masa temuduga masuk maktb dulu...
Aku sorg ja kat mcd ni...haha..sambil surf tenet cari bahan dgn gajet baru aku ni...
Mmg brbaloi laa aku beli e90 ni....
Semua presentation aku masukkan dalam ni....
Semua spot tdp yg cik nad email semua aku download terus dgn benda ni...
Tujuan aku post ni sbb nk test benda ni je....
Nampaknya hujan pun dh reda....
So aku pun nak belah dah...
Anyway tq yer cik boneka canteq sbb teman i stdy kjap td...huhu...
Jgn jeles ye budak kecik...i just dscuss pasal exam esok....

Sayang...pas exam nanti kita sembang lagi yer pasal asb tuh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Poem ku hilang....



yeps its really such a small matter...
nad td buat la poem. tuk Teddy.. ingat nk bagi die la..
before g discussion, ntah letak mane.. bila nk scan ni.. 
baru la cari balek.. n mende tu dah hilang...


CUAI!!! sekeh pale sendiri skang! gerammnye nad...
pikiran ni cpt melayang sgt.. 
kdg2 tak sedar ape ntahwat...
cakap yang 5 minit lepas pon ley lupe..
hurrrrmmm...


why i'm so care less?


pastu..
memori2 pon cepat lupe..
but kdg2 ingat balek..


but.. bile keadaaan jd mcm ni..
rase geram n benci kat diwi sendiwi lorrh...
nad dgn riak dan takbur nak tunjuk kat teddy...
mencinye..~~
nak nanges je wase..
sbb geram sgt.

Huaaarrggghhhhhhhhhhhhh!

...


Stressssss... yap2..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Izinkan Abang Nikah Satu Lagi..


 

"Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi," Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah.
TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk?

Dia menghela nafas panjang.

Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya.

Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

"Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga," sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.

" Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis," masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.

Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak- anak. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

" Abang , Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu," Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya. Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

"Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?" pelik benar permintaan isterinya. Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan. Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak.

Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

"Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang," terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau. "Kak Aliyah yang minta," masih lembut dia memujuk Qis.

"Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?" "Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!" terkejut Asraf Mukmin. "Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham," Qistina mengalih pandangannya.

Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina. Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.

Tit tit... sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya. "Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik utk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama Abang.
"

Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang...

Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.



---------------------------------------------------------------

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani.


Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu. Abang yang dikasihi, genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.


1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju- bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa Abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi Abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan Abang...

2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, Abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan Abang...

3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat Abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak Abang untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung... Aliyah sayangkan Abang...

Abang yang disayangi, cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. Abg lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai, di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak. Jika munajat Abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan Abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di Sawarak. Menunggu Abang... Aliyah sayangkan Abg...

Tetapi jika Abg merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah... Aliyah sayangkan Abg.

Tetapi, jika Abg merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abangg.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai.. air tangan Aliyah.



Salam sayang, Aliyah Najihah binti Mohd Hazery.


Cerita ini ku terima daripada seorang sahabatku, mar namanya.. terbace tadi.. teringat pula kisah2 lelaki yang tidak menghargai wanita yang bernama isteri.. kepada para suami di luar sane.. bersyukurlah dgn apa yang ada.. jangan menyesal kemudian hari.. wanita pula.. amik iktibar daripada cerita ini...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

E.X.AM.W.E.E.K. nadia, sTOp DREAMING!!!!

rase nk muntah je.. tertekan sgt kot..
tp pelik.. tak berusaha mane pon..
semoga semangatku dtg..
semoga aku dpt jawab dgn baek nnt..
smoga ketenangan ade bersamaku..


Smlm.. bermimpi lagi..
maken lame rasa maken takot..
bahagia.. tp kenapa seketika je?
aku tahu itu mimpi..
tp kenapa perlu bermimpi?
nadia.. berpijaklah pada bumi yang nyata..
jgnlah kau bermimpi lagi..


tp mimpi tu slalu terbayang di mata..
mcmane nk hapuskan mimpi tu?
bile cube hapuskan mimpi tu..
air mata plak dtg..
air mate tanye.. nape nk hapuskan?
biarlah ia hidup di bumi nyata..


nadia..
oh nadia..
tolongla.. fokus pada exam ni..
jgnlah jatohkan pointermu itu..
pikirlah mase depanmu yang lebih jauh..


nikah. kawen. tunang. cinta.
tolak lah ketepi dulu..
barulah pikir nanti..
dah2.. teddy syg kt awk, n awk xpyh pikir lagi..
terang jelas dan nyata.


pasni, awk tutup buku dulu..
lepas exam ni.. sambung lepas exam ni..
borak puas2 nanti..
jgn merengek mcm budak kecik..
awk dah besau da..
chayok2..


nadia si muchuk2.. please.. study..


erm.. nasihat buat diri sendiri..
Gudluck.. sayang diri sendirik.. huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Spot.. Jom!!




Jom rakan2, kite study.. 
Selamat study. slamat bace buku..
nak spot bleh klik cini SPOT

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Mood lagi..


smlm baru balek dari BIG di Felda Sg Tekam. arini pagi td sgt berat kepala untuk mangun, skang pon maseh lagi sket kepala.. bilek sgt bersepah. tak de la bersepah sgt, tp rase sgt serabut. sedeyh la. tp tataw ape yang nak di sedeyhkan. nak kemas bilik, rase mcm tak berbaloi. sbb nanti kene kemas sume brg gak. nak letak brg dulu, ustazah plak kunci bilik komputer tu.. geram tul.


Btw, tadi bukak FB, dpt taw, aida nasa da kawen, tahniah aida.. i'm very heppi to here that.. dulu aida penah duk sebelah nad jgk, mase f4. seriously, sgt rindukan mase dulu. ni la manusia, tak hargai waktu sekarang, tp bile dah lepas, baru la menyesal tak hargai..


mood skarang, tak taw la ape.. yang pastinya, bukan mood untuk study.. ni pon, duk layan citer the legend of chun li. sambil berfesbuk..


2-3 hari ni, agak banyak berfikir pasal kawen. kdg2 dibawak ke mimpi.. ntahla nape. skang, mimpi dan realiti sgt menakutkan. n skarang, nad mula mengigau hingga terbangun tido.. nak dikatekan tak basuh kaki, rasanye, da basuh dah. hati tak tenang kot. am i stress?


kdg2 berfikir pasal masa depan, merancang masa depan tu bg nad amat perlu. so i noe my aim. matlamat yang nad nak. "manusia yang tiada matlamat ibarat, menembak tanpa sasaran.". matlamat buat jangka masa terdekat ni, exam sem 4 ni, matlamat jangka masa sederhana, personal life, bertunang, matlamat jangka masa panjang ni.. banyak la pulak..


banyak lagi bende yang nak dipostkan. nnti la..
Teddy cakap die baru bace sume2 post baru aitu. erm. wujudnye blog ni kerana die, so nad akan terus menulis. kadang2 bercakap berjam2 pon, tak semua nad leyh citer. so menulis secara personal ni buat die lebeh kenal nad. lebeh taw ape yang terjadi n ape yang nad rase..


btw, kawan2.. selamat berjuang untuk exam ni..
nad mungkin tak study lagi petang ni. maseh mencari diri. maseh cube menegakkan kekuatan matlamat jangka mase pendek ni..




rakan2 MRSMku, semoga rakan2 ku sentiasa gembira dan bahagia selalu.. setiap jodoh pertemuan di takdirkan Tuhan dan setiap apa yang terjadi, ade hikmahnya yang tertentu.. rindu kalian sume..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

KETIADAAN MOOD..

Salam... 
arini takde cite pape.. cume sgt mengejutkan..
arini kami kehilangan sebutir permata IPGMKTAA..
sgt pilu hati ini..
Tn Haji Azmi.. pensyarah di Jabatan Bahasa Melayu suatu ketika dahulu..
beliau baru je bersara tahun lepas..
Semoga rohnya dicucuri rahmat Ilahi dan ahli keluarganya tabah menghadapi dugaan ini..


beliau sgt sayangkan isterinya..
sanggup berulang alik ke maktab dr kedah / penang

kat kelas kami pernah panggil daddy kt die..
die sgt kool..
die takde anak perempuan..
jd kami bagai anaknya..
pernah makan semeja dgnnya..
dirinya di penuhi dgn pelbagai pengalaman..
tak pernah lokek memberi senyuman dan teguran..
seorang yang sgt merendah diri..
berbudi bahasa dan ensem.
huhu..



Tuan Haji Azmi.. dalam kenangan..
hatiku dilambung kesedihan..
Semoga Tuhan membalas jasa baikmu Tuan..


Btw, esk nad akan pergi ke Jerantut..
untuk program BIG. iaitu Bina Insan Guru fasa 4..
lagi dua fasa lg..
rumet tgh berkemas..
tp diri? tiada mud..
petang td tak dpat tido..
mungkin banyak berfikir..
terlalu banyak..


rakan-rakan...
hargailah semua orang di sekeliling anda..
terutama ibu bapa anda..
sekejap je mereka boleh tiada...


Tuan Haji Azmi.......
hatiku sebak..
mataku tak dapat menahan lagi..
sebutir permata hilang...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

♥ C.A.M.P.I.N.G ♥


pada 21-23 hb, kami guru pelatih IPGMKTAA, telah pon g camping kat maktab sendirik.. ni ler ade sikit gambo2 yang nad nak share... si budak kecik ini kelihatan spt bdk skolah rendah kan..
huhuhu..
sgt seronok bersame mereka berempat ini..
(ngn kwn2 laen pon best gak)
tp kami satu kumpulan khemah..
slalu kutuk2 budak cine sebelah kami.. (opssss..!)
yela meka sgt pemalas.. geram....



mula2 wat kemah..



haha.. teringat fishnet. flysheet. flynet.. hahah~
[gelak jahat]

Cpr.. bukan comolot taw..






lukisan kemanusiaan..



kem kraf!



aje cgt cyg daia. sob2..my BFF

kenangan besame lukisan tercantik..woo..

BFF!



begambar besame khemah kami.. before di runtuhkan..huaa
 
lukisan kemanusiaan kami
[for ur information, BSMM, lukisan kemanusiaan tu satu lukisan yang mengandungi 7 prinsip BSMM, kite boleh pilih r kite nk amik prinsip mane, n kite lukis cantik2.. tp kene ada motif dan objektif la yang berkaitan dgn bsmm dan manusia, aktiviti ini antara aktiviti wajib semasa camping]

 
wit Maisara



wit iin.. my cute fwen.. kiut mcm ku? hehe.. suda tntu..ahak~
 
BSMM berkidmat tuk msyarakat..

 

  

 

gambor terakhir time tuh..


-tamat-


petang tu gi jenjalan ngn iin..
beli biskut coklat.. yummy..


pose kt tugu lipis kot..

 

bukan senang nak amik gambo kat sini taw..
tengah2 alam tu..
kenderaan lalu lalang sambil meng'hon-hon' kami..
huhu..
adakah kami terlalu kiut spt budak skolah ponteng skolah?
aduiii...
:)


Cik NaD : baju bsmm da basuh n tamat la penggunaan baju tu taun ni.. taun depan pon belom tntu pakai lg..
i suke pakai.. sbb nampak cam nurse.. ahaks



btw. BSMM = Bulan Sabit Merah Malaysia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS
Related Posts with Thumbnails